Drektighet
Ei tispe er drektig i gjennomsnittelig 63 dager. Store kull og tisper av mindre raser kan ha litt kortere drektighetstid.
Det er viktig at tispa er i normal aktivitet, får normal mosjon og ikke blir overvektig.
Tispa skal være i normalt hold under hele drektigheten. Mot slutten av drektigheten bør hun ikke veie mer enn 15- 35 % over normal kroppsvekt.
Et meget godt tegn på tidlig drektighet er en forstørrelse av juret mellom 2 og 3 uker. Ved 3 ukers drektighet er spenene tydelig forstørret og har en rosa farge.
Enkelte tisper viser symptomer på kvalme og oppkast 2- 3 uker etter paring. Dette tilsvarer tidspunktet for implantasjon.
Tispen bør behandles mot innvollsorm 7- 10 dager før forventet fødsel.
Drektig tispe og fôring
Fôret skal selvfølgelig være av god kvalitet, men man behøver ikke å gi annet enn vanlig fôr helt fram til 7.drektighetsuke. Da er tiden inne for å gå over til annet fôr (spesialfôr for drektige tisper).
Det er viktig at hun ikke får for mye mat, det er ikke bra om hun blir for tykk før fødselen. Fôrmengden økes gradvis de siste ukene, og de siste 2-3 ukene før valpingen må hun få flere, små porsjoner i løpet av dagen. Valpene tar nå så stor plass at det er ubehagelig å spise for store måltider.
Litt om fostrenes utvikling
1.+2.+3.uke:
Eggene hos hund må gjennomgå celledeling før de kan befruktes. Etter befruktningen fortsetter celledelingen i egglederen. Delingen tar ca 8-12 dager, forsteremnet består da av 16 celler, og på den størrelsen føres det inn i livmoren. Inne i livmoren fortsetter celledelingen. På denne tiden flyter forsteremnet omkring, det er ikke festet til livmorveggen ennå.
Etter ca 3 uker (17-22 dager) er forsteremnene omtrent 1 cm lange, og kan minne litt om en liten fisk i utseende. De er nå fordelt likt i to livmorhorn, og begynner å feste seg i livmorveggen.
Der forsteremnene fester seg til livmoren dannes morkaken. Fostrene forbindes med morkaken via navlestrengen, gjennom denne blir fostrene tilført næringsstoffer fra moren, slik at de kan vokse og utvikle seg. Dette er en kritisk tid i drektigheten. Det er derfor viktig ikke å utsette tispa for unødvendig stress og anstrengelser i denne perioden.
4.uke:
Drektigheten kan fra dette stadiet påvises ved ultralydscanning.
De som har trening i det, kan nå kjenne valpene som 2,5 cm store ”bobler” i bukhulen.
Nå er fram- og bakben tydelig utviklet.
5.uke:
Nå vil tispa vanligvis vise tydelige tegn på drektighet ved endret atferd, men det er enda ikke synlig på buken og man kan ikke lengre kjenne valpene som i uke 4. Den mest risikofylte tiden, hvor kjemikaler og andre stoffer har kunnet skade fosteret, er over.
Tarmsystemet begynner å dannes, men det befinner seg enda i navlestrengen. Øyne anlegges, øyelokkene formes og øreflippene vokser seg så store at de nesten dekker øregangen.
Værhårene over øynene og på overleppa anlegges. De ytre kjønnsorganer begynner å utvikles, 5 par dievorter, samt melkekjertler dannes. Potene begynner å utvikle seg, til det som senere blir tær og tredeputer.
Ganen lukker seg på ca 33.dagen, og faren for ganespalte er nå over.
6.uke:
Tispa trenger fortsatt ikke tilskudd/endring i fôret.
Avhengig av hvor mange valper hun har, begynner buken og bli litt større enn normalt.
I begynnelsen av denne uka skilles alle tær, og i slutten av uka dannes klørne. Nå forlater fosterets tarmsystem navlestrengen og finner sin endelige plass i bukhulen.
De ytre kjønnsorganer begynner å forandre seg til hunn- og hannkjønnsorganer.
Værhårene som i forrige uke ble anlagt, vokser ut.
Øyelokk og øreflipper vokser denne uka så mye at de dekker øyne og øreganger.
SKJEMATISK FRAMSTILLING AV UTVIKLINGEN AV DEN DREKTIGE UTERUS HOS HUND. CA 3 UKERS DREKTIGHET (A), 4 UKER (B), 5 UKER (C) OG 6 UKER (D).
7.uke:
Tispa begynner å bli ”stor”, og melkeproduksjonen er i gang. Dievortene er oppsvulmet, og hun slikker dem ofte, det kan dryppe melkedråper (hun herder dem).
I løpet av denne uken vokser håret/pelsen ut, forbeiningen i knoklene har kommet så langt at man fra 49. dag kan se forstrene på røntgenbilder.
Poter og tredeputer er ferdige, forstrene ser ut som ferdige valper. Fra nå av skal de bare bli større, de kan ennå ikke leve utenfor livmoren. (Fra ca dag 60 kan fosteret overleve utenfor livmoren).
8.uke:
Nå er tispas buk virkelig stor og tung, melkekjertlene er store og fulle av melk. Hun begynner å bli utålmodig og utilpass, forstrene er ferdige og aktive, de kan kjennes godt utenpå buken.
Nå er det på tide å venne henne til valpekassen/fødestedet.
9.uke:
Den siste uka før fødselen interesserer ikke tispa seg for stort annet enn å hvile. Hun blir stille og mindre sosial enn vanlig. Ofte er også appetitten mindre enn vanlig, og et par døgn før forventet fødsel bør man gi litt mindre mat enn vanlig. Døgnet før valpingen er det vanlig at tispa ikke vil ha noe mat.
En tid før valpingen begynner hun å grave, samle håndklær, tepper og det hun måtte ha tilgjengelig i valpekassen.
Dette kan hun holde på med i 1- 48 timer (vanligvis 6- 12 timer) før fødselen begynner.
Dievortene kan være veldig varme og spendte. Området rundt skjeden blir stor og slapp, bekkenmuskulaturen blir så slapp at det synes.
Enda litt mer info, Drektighet og Fødsel
Drektighet og fødsel hos hund
Hunden går i gjennomsnitt drektig i 61 til 65 dager regnet fra første paringsdag.
Normalvariasjonen er stor, fra 57-70 dager. Mindre raser har ofte noe kortere drektighetstid enn større raser. Dersom det er gått 67 dager uten tegn til valping bør du kontakte veterinæren, som da vil vurdere om det er nødvendig med en undersøkelse og eventuelt keisersnitt.
Lurer du på om hun har valper i det hele tatt?
Vi kan se valper på ultralyd når hunden er ca 3-4 uker drektig. For å telle antall valper er det best med røntgen, men da må hun være minst 50 dager drektig for at valpene skal synes godt på bildet.
Her er noen normale forandringer hos tispa under drektigheten
Mange tisper blir roligere. Det er vanlig med luktfri utflod 3 uker etter parring. Dersom utfloden lukter eller tispa har redusert almentilstand bør hun undersøkes av veterinær. De fleste tisper har også viskøs utflod fra uke 5. Det er vanlig med kvalme og evt oppkast 2-3 uker etter paring, enkelte har også dette rundt uke 5. Juret forstørres etter 2-3 uker. Melkeproduksjon kommer først 1 uke før fødsel, men hos enkelte kommer den først i gang under fødselen. De fleste tisper har noe melk i juret et par dager før fødsel.
Tispen min skal ha valper, når skal jeg ringe dyrlegen?
Det er viktig å vite når man bør kontakte dyrlegen hvis hunden din skal ha valper og du lurer på om det noe galt! Her følger en liten orientering som kanskje gjør det litt lettere for deg å vite om du bør ringe eller ikke.
Uansett bør du huske at det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite!
Dersom ingen valp har kommet, bør tispa undersøkes hvis:
Det er mer enn 1-1,5 døgn siden temperaturfall og temperaturen har steget mot normalt nivå
Det kommer grønnsvarte flytninger uten at det kommer noen valp
Fostervannet gikk for mer enn 2-3 timer siden (fostervannet er vanligvis fargeløst, men kan ha en lys grønlig farge)
Tispa har hatt svake uregelmessige pressveer i 2-4 timer
Tispa har hatt sterke regelmessige pressveer i mer enn 20-30 minutter
Det foreligger påkjent allmenntilstand
Dersom det har kommet valper, men fødselen stopper opp, bør tispa undersøkes hvis:
Forstervannet gikk for med enn 2 timer siden
Tispa har hatt svake uregelmessige pressveer i 2-3 timer
Tispa har hatt sterke regelmessige pressveer i mer enn 20-30 minutter
Det er mer enn 4-5 timer siden siste valp kom og det er flere igjen
Utpressingsstadiet har vart i mer enn 12 timer (kan vare i inntil ett døgn ved svært store kull)
Det foreligger påkjent almentilstand
I etterbyrdstadiet, bør tispa undersøkes hvis:
Ikke alle etterbyrdene har kommet innen 6-8 timer etter siste valp
Det er blødninger i fødselsveien
Det foreligger illeluktende utflod fra kjønnsåpningen
Det foreligger påkjent almentilstand
Vær oppmerksom på at dersom tispa bare har en eller to valper kan de vanlige tegn på fødsel utebli!
(Kilde: "Obstetrikk hos hund og katt", Astrid Indrebø)
Avvenning av valper
Valpene kan begynne å spise fast føde ved 3-4 ukers alder. Jo større kull, jo tidligere. Det er viktig at valpene tilbys et oppbløtt fòr av god kvalitet og som er tilpasset dette formålet.
Eva Adele` HAGEN 29.11.2020 14:35
Hei.. :) Leser meg opp..med å lese denne siden.. :) Svært godt beskrevet.. Venter spent på CHIHUAHUA-valper <3
Bente Holm 14.04.2020 16:57
Flott😊Masse lykke til med fødselen og kos deg med valpene🐶
Eva Adele` HAGEN 13.04.2020 19:28
TAKK...for godt skrevet ang.drektighet.. <3 :) Lurt med litt oppdatering... Jeg håper på BC-valper i slutten av mai..Paring for 3 uker siden,-
- Mette 03.12.2019 10:34
Takk for en utrolig opplysende side! Især fordi vår hund nettopp er paret og vi håper/forventer et kull med irske settere i slutten av januar.
Nyeste kommentarer
01.06 | 13:58
Hei! Ja har en helbrun hanhund ledig, blir 6 uker til søndag.
01.06 | 06:08
Hei, er det fortsatt ledig hannhund? 😍
13.05 | 14:37
Hei! Nå har jeg hanhund valp ledig😊
23.02 | 10:02
Har ni mogen valp til slag?